В следващите дни и седмици социалният и икономически натиск за облекчаване

...
В следващите дни и седмици социалният и икономически натиск за облекчаване
Коментари Харесай

Епидемиолози: Кои са условията за излизане от карантината

В следващите дни и седмици общественият и стопански напън за облекчение на националните карантини ще нарасне, колкото повече епидемията от COVID-19 наподобява да отслабва.

При какви условия да се излезе от карантината? Епидемиолозите към този момент чакат, неведнъж с безпокойствие, тази нова фаза и предизвестяват да не се прибързва с анулацията на рестриктивните мерки, написа Франс прес.

" Смъртоносна повторна поява "

" Твърде бързата анулация на рестриктивните мерки може да докара до смъртоносна нова поява " на пандемията, предизвести шефът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус.

Не единствено той предизвестява за риска от прибързания оптимизъм и от втора пандемична вълна.

" Трябва да сме доста смирени и доста внимателни с този вирус, тъй като към този момент допуснахме неточност ", споделя във Франция някогашният началник на Националния институт за здравето и медицинските проучвания Кристиан Брешо.

" При пандемията с такива мащаби не е напълно ясно по какъв начин всичко би могло като по знамение да се върне към естественото ", добави вирусологът по радио Франс енфо.

Облекчения

Въпреки това в Европа - най-пострадалият континент с над 70 000 умряли, редица страни към този момент афишират частични анулира на карантината.

Австрия отваря дребните си търговски обекти от тази седмица, като преценя, че задоволително е " изгладила " своята крива на заразяванията. Дания от 15 април отваря яслите, забавачниците и началните учебни заведения, а държавното управление на Чехия към този момент е смекчило своите ограничавания.

Тези страни следват образеца на Китай, който още на 8 април отстрани строгия хигиеничен кордон към епицентъра на болестта град Ухан и който наподобява е овладял епидемията си.

" Блед безоблачен лъч "

Другаде в Европа разпоредбите за самоизолация строго се съблюдават, като във Англия, където епидемиологичната вълна мощно настава.

Във Франция шефът на националната здравна работа Жером Саломон вижда единствено " бледен безоблачен лъч " с лекия спад на броя на одобряваните в реанимация и наченките на " доста високо плато ".

Италия и Испания са двете страни с най-вече жертви на континента и наподобява също са достигнали " високо плато " с цифри, които се стабилизират или бележат лек спад.

Никоя от тези две страни обаче не рискува да смъкна гарда: Рим продължи до 3 май общата си карантина, а Мадрид - до 25 април. Тенденцията е същата в Ирландия, Португалия и Белгия.

Във Франция се чака Еманюел Макрон тази вечер да повтори мотото " Стойте си вкъщи " по време на телевизионно послание. Ще рискува ли френският президент да даде график за излизане от рестриктивните мерки?

Преминаване на платото

" Самоизолация не се отстранява при постигане на плато, откакто ограниченията са разрешили да се избегне всеобщото претоварване на лечебните заведения ", счита епидемиологът Антоан Флао.

Излизането от ограниченията за изолираност ще може да настъпи едвам по-късно, когато се следи спад, добави ръководителят на здравния институт към Женевския университет по телевизия Франс 2.

Ученият Кристиан Брешо се надява от средата на май да се навлезе в спад, който би разрешил последователно облекчение на ограниченията.

" Няма да минем от черно към бяло, а от черно към сиво с продължение на изолацията за някои групи от популацията ", чака Жан-Франсоа Делфреси, ръководител на научния съвет, който поучава държавното управление за епидемията.

" Можем да стартираме да обсъждаме интервала след изолацията. Но основният и решителен детайл е продължаването на прецизна изолираност за няколко седмици ", сподели той.

Няколко предварителни условия

Този специалист слага няколко предварителни условия за анулация на изолацията. На първо място да настъпи открит спад на тежките случаи с COVID-19 в реанимационните отделения.

Целта е да се разреши на здравните служащи да си поемат мирис след положените интензивни старания, а лечебните заведения да могат да попълнят запасите си от екипировка и артикули.

Разпространението на вируса измежду популацията също би трябвало да е спаднало, със степен на предаване под 1, т.е. един инфектиран човек да го предава на по-малко от един различен човек (в началото на епидемията тази степен беше 3,3).

Трето авансово изискване: съществуване на задоволителен брой защитни маски и проби за следене от близко на разпространяването на вируса. Във Франция се чака потенциалът да нарасне от сегашните 30 000 теста дневно на 100 000 или даже 150 000 дневно до края на април, счита Делфреси.

Множество незнайни

Нова променлива в това уравнение с няколко незнайни: хипотетичната поява на нови електронни принадлежности за засичане на контактите на инфектираните хора.

Париж напредва внимателно по този въпрос, до момента в който немското държавно управление се готви да пусне въодушевено от Сингапур мобилно приложение за улеснение на самостоятелното следене на случаите и идентифицирането на веригите на заразяване.

" Лятна спирачка "?

Друга огромна незнайна е смисъла на " лятната спирачка " в разпространяването на новия ковид. Респираторните вируси нормално не обичат лятото. В Северното полукълбо няма грипна зараза след април. Дали ще е подобен казусът и с вируса SARS-CoV-2?

Съобщението за ново повишаване на заразяванията през последните дни в Сингапур хвърля подозрение върху това, защото температурата там сега е към 30 градуса.

" Ако няма лятна спирачка, ще е по-сложно " да се излезе от карантината, счита епидемиологът Антоан Флао.
 

/БТА/

Елка Василева

 

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР